Novogodišnji

dragi djedice,

znaš kako je Langdon Down posvetio godine svog života vođenju bolnice Normansfield – dajući ljudima s poteškoćama u učenju priliku da žive ispunjene živote. on i njegova supruga Mary izgradili su kazalište s jedinom svrhom da zabave štićenike bolnice.

to je bilo 1868. godine. u današnjem vremenu tamo se snimao Downton Abbey.

e tako bih i ja u 2023. godini. uz kazalište želio bi i park. zapravo, kazalište i park mogli bi biti na nekom predivnom šumsko-zelenom komadiću zemlje.

kad budete radili park želim da pazite na slijedeće:

OGRADITE PARK

Lutanje se češće događa kod autistične djece. Za moje roditelje ovo ponašanje može biti jedno od najstresnijih kada me vode na igralište.

OZNAČITE STAZE OKO I KROZ IGRALIŠTE

Ove staze će mi dati osjećaj kontrole i priliku da prošećem igralištem i vidim što se događa. Što više mogu promatrati i što više udobnosti pronalazim u šetnji po igralištu, vjerojatnije je da će mi biti dovoljno ugodno da se zadubim i počnem se igrati.

DODAJTE MNOGO OSJETILNIH PODRUČJA

Senzorna igra je nevjerojatno važna za nas autističnu djecu. Senzorna područja ključni su aspekt stvaranja inkluzivnog igrališta, od kojeg koristi imaju ne samo autistična djeca, već i djeca s bilo kojom vrstom senzornog poremećaja. (tu sam ja autistični downić Boris svoj na svome)

OSIGURAJTE MIRNE PROSTORE

Autistična djeca također žude za trenucima tišine. Mogu biti preopterećen na užurbanom igralištu, pa bi bilo super kad bi mi osigurali miran i ugodan prostor daleko od buke da se mogu regrupirat, a tako ćete stvoriti pozitivno okruženje.

PRUŽITI AKTIVNOSTI ZA STVARANJE RAVNOTEŽE

Autistična djeca često imaju problema s ravnotežom, a možete mi pomoći da se s tim osjećam malo ugodnije ako tome dodate neke izazove za održavanje ravnoteže.

NJEGUJTE INTERAKCIJU IZMEĐU DJECE

Jedan od najboljih dijelova igrališta su oni koji potiču interakciju i komunikaciju sa svim ljudima. Kada dizajnirate naše i vaše igralište imajući na umu interakciju, donosit ćete pametnije odluke o tome gdje ćete postaviti različite elemente.

UKLJUČITE ŠTO VIŠE PRIRODE

Naše i vaše igralište ne bi trebalo uništavati prirodu, već bi trebalo biti u skladu s njom. Održavanje obilja prirode na igralištima koristi svima, ali kada su u pitanju djeca s poremećajem autizma i drugih senzornih poremećaja ili ADHD-a, priroda im može pomoći da ostanu i budu pozorniji.

GRADITE IMAJUĆI NA UMU INKLUZIVNOST

Razmislite kako bi naše i vaše igralište moglo zabaviti starije autistične osobe, djecu u invalidskim kolicima i djecu koja uopće ne mogu podnijeti boravak u društvu puno ljudi. Što je igralište inkluzivnije, to uspješnije!

šta misliš djedice, jel bi Lika bila super za to?

volim Liku.

ali može i na Krasici.

kazalište i inkluzivni park prirode!

juhuuuuu!!!!

pozdravlja te Boris Radovanović. i samo da ti još kažem da se i ja volim spuštat kroz dimnjak kao i ti.

i moja mama te pozdravlja i veli da namjerno piše autistično dijete jer na https://www.health.harvard.edu/…/what-is-neurodiversity…

kažu:

“While many disability advocacy organizations prefer person-first language (“a person with autism,” “a person with Down syndrome”), some research has found that the majority of the autistic community prefers identity-first language (“an autistic person”).”

Blog “mila majka”, autorice i majke Mile Čuljak nastao je u sklopu projekta Zajednica skrbi. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Stajališta izražena na ovoj stranici isključiva su odgovornost Udruge za sindrom Down – Rijeka 21 i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Organizacija aktivnosti sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 494.363,08 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 74.154,46 kn i iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 420.208,62 kn.

Search
Close this search box.